פרטי המסלול
- קטגוריה מסלולים רגליים
- רמת קושי קל
- סוג המסלול מעגלי
- אורך 1-2 שעות
- גישה למים אין
- מתאים לעונה חורף, אביב, קיץ, סתיו
- אזור צפון הגולן
- נקודת התחלה חניון הגן הלאומי מבצר נמרוד
- נקודת סיום
דרכי הגעה
מכביש 90 פונים מזרחה בצומת המצודות, הצומת הצפונית של קרית שמונה, לכביש 99. ממשיכים עם הכביש ועוברים את הבניאס עד שמגיעים לצומת המובילה לנווה אטיב ולחרמון (צומת מפל סער). פונים וממשיכים בנסיעה עד לגן לאומי מבצר נמרוד.תיאור המסלול
"זהו כנראה תל החורבות הנהדר מסוגו בעולם…" כך כתב הסופר האמריקאי מרק טווין על מבצר נמרוד כשביקר בארץ ב-1867.
מבצר נמרוד המוכר גם כ"קלעת נמרוד" ובערבית "קלעת א-צובייבה", הוא מבצר מרשים מתקופת ימי הביניים, שנבנה בשלוחה צרה במורדות הר החרמון ושלט על הדרך החשובה בניאס-דמשק.
אורך המסלול: סיור מקומי
כניסה: בתשלום
חשוב: לברר שעות פתיחה וסגירה של האתר לפני ההגעה
סיורים מודרכים: בימי הקיץ מקיימת רשות הטבע והגנים סיורים מודרכים ביום וסיורי עששיות עם חשיכה.
רקע
מבצר נמרוד נבנה בשנת 1228 על ידי מושל אזור בניאס אלמלכ אלעזיז עות'מן, מהשושלת האיובית, כדי לחסום את הדרך בפני צבאו הפולש של קיסר גרמניה שאיים לעלות מעכו אל דמשק. בתחילה היה זה מבצר קטן יחסית ולא מתוחכם, אך לאחר כיבושו על ידי הסולטן הממלוכי בייברס, הפך המבצר לאזור ביצורים ענק ומרשים ביותר.
עם גירושם הסופי של הצלבנים מארץ ישראל במאה ה-13 לספירה, איבדה המצודה מחשיבותה האסטרטגית, והחל מהמאה ה-15 שימשה כלא לאצילים שמרדו בשלטון המרכזי. בתקופת השלטון העות'מני באזור החל המבצר לאבד ממעמדו עד לנטישתו הסופית. במשך מאות שנים עמד המבצר בשיממונו ושימש כמחסה לרועים ולעוברי אורח. ערב מלחמת ששת הימים שימש המבצר כעמדת תצפית למטווחי התותחים הסורים, עם שחרור הגולן והחרמון בידי ישראל הוא הוכרז כגן לאומי.
המסלול:
מומלץ לבקר בכל המבצר, באולמות השונים, במעברי הסתרים, במגדלי השמירה ובבורות המים ולנסות לחוש את אווירת הימים ההם.
הסיור מתחיל בשער המרשים של המבצר, פונים ימינה לאורך חומת המבצר, מיד בפנייה ניתן לראות משקוף גדול ועליו כתובת המספרת על בניית המבצר על ידי בייברס בשנת 1275 לספירה. בהמשך אבן שנמצאה במקום, עם תבליט אריה – סמלו של בייברס. ממשיכים לאורך מגדלי השמירה ומאגרי המים, שבמעלה הגבעה עד למגדל העוז (הדונז'ון) של המבצר. זהו למעשה מבצר בתוך מבצר שנועד לשמש מחסה ומפלט אחרון אם יפרצו חומותיה החיצוניות של המצודה. במגדל העוז נמצאו שרידי אולמות מפוארים, בריכות מים וחדרים רבים. הכניסה אל המגדל כללה מערכת של שלושה שערים מאסיביים, הנמצאים בפינה הצפון-מערבית שלו, והמגדל כולו הוגן על ידי ארבעה מגדלים פנימיים, אחד בכל פינה. ממגדלי השמירה יורדים, לאורך החומה הצפונית של המבצר, אל יציאת הסתרים הבנויה מאבנים ענקיות ומסתירה את היוצאים מפני הבאים.
מיהו נמרוד שעל שמו נקרא המבצר?
האגדה מספרת כי המבצר קרוי על שמו של נמרוד הצייד, הגיבור המקראי מספר בראשית, נמרוד התגורר על ההר, השקיף על העמק והתרברב כי הוא יכול לגבור על כל בעלי החיים. בקלות רבה ניצח אריה, נמר וחזיר בר. בעלי החיים, שלא אהבו את נמרוד, התכנסו לאסיפת חירום והמשימה הוטלה על היתוש. גייס היתוש את זוגתו היתושה וביחד חדרו, דרך האוזניים, אל ראשו של נמרוד והתמקמו בתוך מוחו. אחרי 40 ימים ו-40 לילות של זמזום בלתי פוסק השתגע נמרוד וביקש מאחד משומריו שיכרות את ראשו. השומר עשה את שהוטל עליו והראש שורץ היתושים הושלך מהמבצר לעמק החולה. יש הטוענים כי זו הסיבה ליתושים ולקדחת שהיו בעמק.
מתוך: '60 אתרי טבע ונוף בגולן', בהפקת מועצה אזורית גולן 2008