פרטי המסלול
- קטגוריה מסלולים רגליים
- רמת קושי בינוני
- סוג המסלול מעגלי
- אורך 4 ק"מ
- גישה למים אין
- מתאים לעונה חורף, אביב
- אזור דרום הגולן
- נקודת התחלה חניון דליות
- נקודת סיום שמורת גמלא
דרכי הגעה
תיאור המסלול
מסלול נחל דליות, עובר למעשה רק בתוואי הנחל ולא בתוך הנחל. שביל הטיול מתחיל בחניון דליות (צומת דליות), מחפשים את הסימון האדום ויוצאים להליכה נעימה שמסתיימת בשמורת גמלא. מומלץ לסייר בשמורה לפני החזרה לרכבים.
המסלול הוא אורכי ורצוי (אם כי לא הכרחי) להגיע בשני רכבים.
השביל, העובר על מצוקי נחל דליות ונחל בזלת, צופה, לכל אורכו כמעט, לנוף מרהיב ביופיו. מרחוק נשקפת הכנרת ומעליה רכסי מזרח הגליל. מקרוב מצוקי הבזלת והקירטון הגבוהים, הנפערים מתחתיהם. מומלץ לעצור בנקודת התצפית על מפל בזלת, כי אם הגעתם בסוף החורף או ממש בתחילת האביב ייתכן ועוד יזרמו בו מים.
לאחר חצייה ראשונה של נחל דליות, שלט, מצפון לשביל, יפנה אתכם למבנה מגורים פרהיסטורי מן התקופה הכלקוליתית (כ- 4000 לפנה"ס). מבנים אלה תוכננו היטב וכללו גם מחסנים צמודים. ישוב קדמון זה נבנה סמוך לחלקו הרדוד של הנחל, מה שהקל על שאיבת המים לשתייה וחקלאות. החוקרים מעריכים כי כבר בתקופה זו ידעו לגדל חיות למשק הבית ואף התנסו בחקלאות מקומית.
גיאולוגיה – חי – צומח
חובבי הגיאולוגיה ייהנו ממגוון צורות הבזלת, מצולעים, מצוקי קירטון וחוואר. לקראת הירידה לערוץ הבזלת, תפגשו בשטח סלעי סקוריה (סלעי בזלת נקבוביים מאוד וקלי משקל). הם מעידים על כך שכאן פרץ זרם מגמתי, שנדחק ממעמקים דרך סדקים ואזורי חולשה בסלעי הבזלת המקומיים.
הנוף הצמחי משתנה לאורך המסלול. את המשורים מכסה ערבת עשב צפופה, את המורדות מכסים עצי היער הפתוח: אלוני תבור, אלות אטלנטיות, לבנים עוזררים שקדים ואגסים. מסדקי קירות הסלע מגיח או משתלשל צומח מצוקים ואת ערוץ הנחל מלויים צמחי מים וגדות אופייניים כמו עצי דולב ומילה. בעונת האביב הצומח בשיא הדרו. עצי החורש מלבלבים, כסותם עדיין רעננה וצבעה ירוק מבריק. הצומח העשבוני גבוה, צפוף ומנוקד בשלל פרחים.
החי בסביבה כולל עופות דורסים, לא מעטים, שמקננים במצוקי הנחל. בחודשי האביב ייתכן ותראו רחמים, חיוויאים ועקבים-עיטיים. גם נשרים צפויים. במצוקי הנחל מקננים גם סיסי הגליל, שרקרקים צבעוניים, סנוניות המערות וסנונית הרפתות – לוכדי חרקים אלו מעופפים ללא הרף במשך כל שעות היום ובמעופם לוכדים חרקים.
**באדיבות מוא"ז גולן