פרטי המסלול
- קטגוריה מסלולים רגליים
- רמת קושי בינוני
- סוג המסלול רגלי
- אורך 10 ק"מ
- גישה למים יש
- מתאים לעונה חורף, אביב, קיץ, סתיו
- אזור סובב כינרת
- נקודת התחלה שפך הירדן- מערבית לגשר
- נקודת סיום תל כינרות
דרכי הגעה
בכביש 87, כביש צפון הכינרת, פונים לפני גשר אריק דרומה לשפך הירדן מחנים את הרכב בין האקליפטוסים סמוך לנקודת הסיום של שייט הקיאקים "אבוקיאק". אורך המסלול כ- 10 ק"מ.
תיאור המסלול
מחורשת האקליפטוס שעל הירדן מוביל אותנו שביל כבוש היטב דרום מערבה בתחילה על שפת הירדן בצמוד לסימוני שביל סובב כינרת, השביל במקטע זה מפותח ברמה גבוהה המאפשרת תנועה של עגלות, שילוב של מצעים מהודקים ואבני שפה.
לאחר קרוב ל-2 ק"מ חוצה את השביל ערוץ נחל אור, למרות שהנחל קטן יש כאן מים כל השנה בזכות מעיין קטן עין עייש הנובע בין כביש 87 והכינרת. תל עייש הינו אתר ישוב קדום, שהיה כאן על שפת הכינרת מתקופת הברזל ועד התקופה העותומנית. האתר טופח ושולט על ידי תלמידי בתי ספר מכורזים.
השביל עובר בחוף מפרץ אמנון ובחוף ספירית. לאחר כ400 מטר השביל חוצה את נחל כורזים בשביל עיזים צר. נחל כורזים הינו ערוץ רדוד היורד מרמת כורזים אל הכינרת. מהגדה המערבית שלו שוב אנו הולכים על שביל מהודק היטב. כעת אנו הולכים בתחום הגן הלאומי כפר נחום.
עלינו לעקוף כעת את כנסיות כפר נחום אשר השביל אינו עובר בתחומן עדיין. נצא מהגן הלאומי כפר נחום אל הטיילת הצמודה לכביש 87 ונלך בה מערבה עד לחוף כפר נחום.
השביל ממשיך מהחוף ולוקח אותנו מערבה לטיול בין הכינרת בין למטעי מנגו והזיתים. לאחר כק"מ מגיעים למבנה בזלת חסר גג, אחת מהמשאבות הרבות על שפת הכינרת. המראה כאן משתנה לנוף מטעי זיתים. השביל מוביל אותנו אל חצי אי עם תצפית נהדרת אל הכינרת עוד קצת הליכה בצד מטע הזיתים ואנו מגיעים אל עין איוב והמפל הנסתר.
נעלה במדרגות ושוב נבצע מעקף. ניתן לשלב ביקור בכנסיית הלחם והדגים. כאן נראה פסיפס עתיק של עופות מים, השלמה טובה לסיור בשביל סובב כינרת בו ניתן לצפות בעופות מים רבים.
מכנסיית הלחם והדגים נצא בתאום עם ראשי המקום בשביל פנימי לאכסניית פילגרהאוס ומשם נכנס בשער הצפוני לאתר ספיר השוכן בתל כנרות.
אתרים שבדרך…
שביל סובב כינרת
כאן הכול החל, בשנת 2003 קבוצה מחוגי סיור של החברה להגנת בטבע פרצה את המטרים הראשונים בשביל סובב כינרת. הפריצה החלה מגשר אריק לכיוון מערב, למפרץ אמנון. הגישה הייתה לסמן את השביל בשטחים הפתוחים שאין בהם גורמי מתיחות ובעלויות. כבר לאחר שני קילומטרים נתקלו המתנדבים בהתנגדות הראשונה במלון מפרץ אמנון, תוך זמן קצר ההתנגדות נפתרה בהדברות, כיום השביל עובר ומסומן בחוף המלון.
גשר אריק
גשר על הירדן עליו עובר כביש 87 מכפר נחום לגולן, הגשר נקרא על שם אריק שמיר קצין צנחנים שנפל ב12 באוגוסט 1970. בשנת 1998 נבנה גשר הבטון, עד אז היו שני גשרי ביילי מעץ ופלדה שנבנו על ידי חייל ההנדסה
כפר נחום
ישוב עתיק שהיה כפר דייגים יהודי בימי בית שני. מקום מרכזי וחשוב למאמינים הנוצרים, ישו הנוצרי שנרדף על ידי השלטון הרומי וגם על ידי ההנהגה היהודית, בחר לפעול באזורי הספר של ישראל. כאן בצפון הכינרת, בכפר נחום, רחוק ממרכזי השלטון בטבריה וירושלים, היה כר נרחב לפעילותו. כאן התגוררה אוכלוסיה ענייה ומדוכאת שהייתה צמאה לכל תקווה. רבים מסיפורי הנסים שבברית החדשה התרחשו בכפר נחום ובסביבתה: נס הלחם והדגים, נס ההליכה על המים, ריפוי חולים ועוד. בחפירות הארכיאולוגיות שבצעו הארכיאולוגים הפרנציסקאנים נתגלה כפר בעל שני שלבים: הקדום עד רעידת האדמה של שנת 749 והחדש לאחריה. בחפירות נתגלו שני בתי כנסת. וכנסיית ביתו של פטרוס.
מפרץ אמנון
מפרץ טבעי בצפון הכינרת בשפך הנחלים בעלי השמות הסמליים, נחל "אור" ונחל "כוח" היורדים אל הכינרת מרמת כורזים.
במפרץ חוף רחצה ומלון שאינו בשימוש בדרך כלל. החוף ומושב אמנון שמעל נקראים על שם דג האַמְנוּן, הנפוץ בכינרת. המושב הוקם בשנת 1983 עבור מפוני סיני ובני המושבים הסמוכים על ידי הסוכנות היהודית.
חרבת עיש ועין עיש.
תל ארכיאולוגי בו חורבת ישוב ומעגן קדום. האתר לא נחפר, אך לפי סקרים נתגלה שהאתר היה מיושב החל מהתקופה הפרסית במאה ה6 לפני הספירה ועד התקופה העותומנית. הישוב שכן בסביבה מושלמת, בעלת יתרונות רבים: שפת הכינרת, על אם הדרך הראשית, קרקעות פוריות על שפת הכינרת וגדת הירדן ומעיין עשיר במים טובים. עין עיש הינו מעיין שכבה איתן הנובע כל השנה וסיפק מי שתייה טובים לישוב.
האתר נוקה ושוקם על ידי תלמידים מכורזים שפרצו במקום שבילי טיול ושלטו את האתר.
גן לאומי כפר נחום
רשות הטבע והגנים הכשירה בגן הלאומי, ליד הכנסייה האורתודוקסית (הורודה), מבנה מבואה מרשים, בנוי אבני גיר ובזלת, מבנה נמוך המשתלב היטב בנוף. בגן הלאומי מזח מיוחד, זהו מזח צף המתאים את עצמו לשנויים במפלס הכינרת.
מסעדת כפר נחום
כמו בכל מקום על שפת הכינרת אפשר לראות כאן עדות לחמדנות הנדל"ן ולהפקרות החוגגת בכינרת. מסעדת כפר נחום, עומדת במקומה למרות שנפסק בערכאות שונות שהמקום לא חוקי.
על שפת המים נראה עופות מים שונים, בעיקר קורמורנים ואנפות ועל הסלעים שמעל המים מתחממים בשמש שפני סלע. אם בורכתם בשותפים שקטים לטיול תוכלו לשמוע ציפורי שיר כמו הירגזי, סיבכי, ועפרוני. ציוצים רמים יותר מגיעים משפני הסלע, כשהם נבהלים הם משמעים שריקות רמות ונחפזים אל המחילות. בקצה מטע הזיתים נוכל לשמוע את שצף המים הנופלים במפל אל הכינרת ישירות מקידוח של מקורות.
הבקעה שלפנינו משופעת במעיינות, הראשון ואחד הקטנים שבהם הוא מעיין איוב. כאן רחץ הצדיק התנכי כדי להירפא ממחלתו, דורות רבים של חולים בעקבותיו העדיפו להשתכשך במימיו מאשר לעמוד בתור בקופות החולים. שני המעיינות הגדולים עין נור ועין שבע. עין נור הוא מעיין חם ומינראלי מימיו נלכדים בנביעה ומוזרמים דרומה במוביל המלוח כדי למנוע ממימיו המלוחים לזרום אל הכינרת. את עין שבע אפשר לראות בביקור בכנסיות טבחה, על שפת הכינרת קשה להמשיך ללכת שורת הסלעים הגדולים שעליהם גדר תיל מקשים על המשך הטיול. נעלה במדרגות לכיוון הכביש, ממערב למדרגות עין איוב שנקרא התנור או באר איוב. בעצם מדובר בבריכת הרמה שמעלה את מפלס המעיין.
אכסניית עולי הרגל "פילגרהאוס"
ב1989 הקימה כאן הכנסייה הבנדיטית מגרמניה אכסניה לעולי רגל. בשנו מלחמת העולם השנייה גורשו מכאן הגרמנים על ידי השלטונות הבריטים וקמה כאן אכסניית נוער בשם "כר דשא". בשנות ה90 חזרה האכסניה לידי הגרמנים לאחר מאבק משפטי. הבנדיקטים חדשו את האכסנייה ובנו אגפים חדשים ומודרניים אך הותנה תנאי שהגישה לציבור תהייה חופשית להולכי רגל. בדרום לתל כנרות הוקמה אכסניה נוער חדשה בשם "כרי דשא".
תל כנרות
העיר הקדומה ששכנה במקום נוסדה בבורנזה הקדומה בישוב קטן והגיעה לשיאה בברונזה המאוחרת כעיר כנענית מהחשובות והמשפיעות בצפונה של הארץ. חשיבותה נובעת ממיקומה בסמוך לדרך הרוחבית ממערב אל הגולן והחורן שהיא סעיף מדרך הים הקדומה ומיקומה החולש על שתי הבקעות, גינוסר וטבחה. מוזכרת בטבליטים ופפירוסים מצריים. בתקופת ההתנחלות מופיעה בשם "כינרת" ועל שמה נקראה הימה והאזור מסביב כחלק מהאזור של שבט נפתלי (יהושע י"ט כה). גם העיר של תקופת הברונזה המאוחרת שחרבה וגם העיר של תקופת המלוכה הישראלית היו מוקפות חומה ומבוצרות