היערכות הרשות נדרשת לאור מדד מפלס הכינרת הנוכחי, הגבוה יחסית לתחילת עונת החורף, כתוצאה מהמשקעים הרבים שירדו במהלך ארבעת החורפים האחרונים
מנהל רשות המים יחזקאל ליפשיץ כינס היום (ב') ישיבת היערכות נרחבת לקראת האפשרות של פתיחת סכר דגניה במהלך החורף הקרוב.
היערכות זו נדרשת לאור גובה מפלס הכינרת העומד כיום על כ- 210.45-, 1.65 מטר מהקו האדום העליון, המפלס גבוה יחסית לתחילת עונת החורף, בזכות כמויות המשקעים שירדו בארבע השנים האחרונות, לאור תחזית המשקעים הצפויה לעונה הקרובה שתשפיע על מפלס הכינרת ולמרות החורף המבושש להגיע.
סכר דגניה הנמצא בחלקה הדרומי של הכנרת, מווסת את זרימת מי הכנרת דרומה לנהר הירדן ובהמשך לים המלח. בשנה גשומה במיוחד, בה מפלס הכנרת עולה ומתקרב לקו האדום העליון, על רשות המים להחליט אם לאשר את פתיחת הסכר במטרה למנוע הצפות ביישובים השוכנים לחופי הכנרת. סכר דגניה נפתח בפעם האחרונה בשנת 1995 ומאז במשך כ־27 שנים לא היה צורך בפתיחתו.
בישיבה הוצגו הכלים והשיקולים השונים שעל פיהם יוחלט על פתיחת הסכר, בהתחשב בספיקת השחרור של המים מהכנרת ובהסתברות הנדרשת לאי חציית הקו האדום העליון של הכינרת.
בין השאר הוצג בישיבה, שככל שהסכר ייפתח, בשלב ראשון הנחת העבודה הבסיסית תהיה פתיחת סכר בספיקת שחרור של 70 מ"ק לשנייה. ספיקה זו מאפשרת לצמצם את ההזרמה מהכנרת ובכך למזער נזקים אפשריים לתשתיות במורד הירדן. נקודת הזמן לפתיחת הסכר תקבע בהתאם להסתברות של הגעת המים לקו האדום העליון של הכינרת, במטרה למנוע הצפות מסוכנות באזור.
יחזקאל ליפשיץ מנהל רשות המים: "רשות המים נערכת מבעוד מועד לכלל התרחישים האפשריים בחורף הקרוב, בין היתר לפתיחת סכר דגניה, עניין שיש לו השלכות אזוריות ובטיחותיות מורכבות. בחודשים הקרובים נמשיך לעקוב מקרוב אחרי תמונת המצב ובמידת הצורך נקבל החלטה אחראית ומקצועית בתיאום מול כלל גורמי המקצוע הרלוונטיים".
עידן גרינבאום, ראש המועצה האזורית עמק הירדן: "עליית מפלס הכנרת היא דבר מבורך, אך עם זאת מביאה עימה אתגרים. המועצה תמשיך להיות בקשר הדוק ויום יומי עם גורמי רשות המים וככל שתתקבל החלטה על פתיחת הסכר – היא תיערך לכך.
אנו ערוכים לתרחישים השונים ולשם כך הוכנו, מבעוד מועד, שלל תוכניות עם הגורמים הרלוונטיים, במטרה להיערך ליום בו ייפתח הסכר – לראשונה אחרי יותר מ-25 שנה״.
בישיבה שכינסה רשות המים השתתפו כלל גורמי המקצוע ונציגי יחידות החירום וההצלה הרלוונטיים, בהם: חברת מקורות, רשות ניקוז ונחלים כינרת, רשות ניקוז ירדן דרומי, משטרת ישראל, צה"ל, כבאות והצלה, המועצה המקומית עמק הירדן, יחידת חילוץ גולן, חברות הגז האזוריות, ועוד.