בין תפקידיו של איגוד ערים כנרת, על פי חוק הסדרת הטיפול בחופי הכנרת, תשס"ח– 2008, הוא "להגביר את האכיפה של חיקוקים שנועדו למנוע ולצמצם את הפגיעה בכנרת".
החוק מטיל על האיגוד לפקח על ביצוע הוראותיו ועל עשרות דברי חקיקה נוספים, המסדירים את הפעילות בחופי הכנרת ובמי הכנרת, ומקנה לאיגוד את כל הסמכויות הנדרשות לשם ביצוע תפקידו זה. בתוספת השנייה לחוק קבועה רשימת חיקוקים ארוכה שהאיגוד מוסמך לאכוף בתחומו, ובנוסף התקין האיגוד מכח הוראות החוק חוקי עזר שונים, שבהם נקבעה שורה ארוכה של הוראות נוספות שיש לקיים בחופי הכנרת שבתחום האיגוד.
לאיגוד מחלקת פיקוח ואכיפה שפעילותה מתמקדת באופן שוטף במספר ענפי פעילות עיקריים:
- שמירת הניקיון בסביבה החופית, בחופי הכנרת ובמימיה. זאת בהתאם להוראות החוק לשמירת הניקיון, תשמ"ד-1984, וצו סדר הדין הפלילי (עבירות קנס – שמירת הניקיון), תש"ס-2000.
- אכיפת איסור הנהיגה בחוף הים. זאת בהתאם להוראות חוק איסור נהיגה ברכב בחוף הים, תשנ"ז-1997, וחוק שמירת הסביבה החופית, תשס"ד-2004, ותקנות העבירות המנהליות (קנס מנהלי – עבירת נהיגה ברכב בחוף הים), תשס"א-2001.
- פיקוח ימי על בטיחות השיט בקרבת החוף. זאת בהתאם להוראות תקנות הנמלים (בטיחות השיט), תשמ"ג-1982, ותקנות העבירות המנהליות (קנס מנהלי – עבירות בטיחות השיט, משיטים ונמלים), תשס"ג-2002.
- פיקוח בתחום רישוי עסקים על עסקים בחופי האיגוד. זאת בהתאם להוראות חוק רישוי עסקים, התשכ"ח-1968, צו רישוי עסקים (עסקים טעוני רישוי), תשע"ג-2013, והתקנות השונות בתחום רישוי עסקים.
- אכיפת הוראות חוקי העזר של האיגוד בחופים ובסביבתם –
ההוראות בדבר העמדת רכב וחנייתו. זאת בהתאם להוראות חוק עזר לאיגוד ערים כנרת (העמדת רכב וחנייתו), התשע"ב-2011);
ההוראות בדבר איסור הקמת רעש. זאת בהתאם להוראות חוק עזר לאיגוד ערים כנרת (מניעת רעש), התשפ"ב-2021, חוק עזר לאיגוד ערים כנרת (הסדרת הרחצה)(תיקון), התשפ"ב-2021, הודעה בדבר הכרזת חופים שקטים לפי סעיף 11(א) לחוק חוק עזר לאיגוד ערים כנרת (הסדרת הרחצה)(תיקון), התשפ"ב-2021, וצו הסדרת הטיפול בחופי הכנרת (עבירות קנס), תשפ"ב-2022.
וכמו כן, אכיפת איסורים שונים נוספים והוראות שונות החלות בתחום הפיקוח של האיגוד. זאת בהתאם להוראות חוק עזר לאיגוד ערים כנרת (הסדרת הרחצה בכנרת), תשע"ד-2014, וצו הסדרת הטיפול בחופי הכנרת (עבירות קנס), תשפ"ב-2022.
בנוסף, מחלקת הפיקוח והאכיפה של האיגוד פועלת באופן שוטף יחד עם גורמי אכיפה מרחביים נוספים ומסייעת להם: פקחי רשות המים בנושא של זיהום מי-ים; פקחי יחידת "עיטם" של רשות הטבע והגנים בנושא שמירת הסביבה החופית ובנושא אכיפת תקנות הדיג, 1937; וכן עם משטרת ישראל במסגרת שיטור משולב בחופים.
כמו כן, היא מבצעת בקרה ורגולציה על המפעילים החיצוניים אשר מתפעלים את חופי האיגוד, ומרכזת את הטיפול, הפיקוח והבקרה על קיום אירועים במרחב החופים.
וכן, היא מטפלת בסילוק פולשים מחופי הכנרת, בהתאם להוראות חוק המקרקעין (סילוק חוק מקרקעי ציבור (פינוי קרקע), תשמ"א-1981, וזאת בשיתוף עם רשות מקרקעי ישראל ופקחיה.
מחלקת הפיקוח של האיגוד פועלת על פי מדיניות אכיפה מוגדרת, המפורסמת לציבור, ובהתאם לתוכנית אכיפה וסדרי עדיפויות לאכיפה.