תכנית מתאר ארצית חלקית למרחב הכינרת וחופיה- תמ"א 13/13
במרץ 2021 נכנסה לתוקפה תכנית תמ"א 13/13 הכוללת למרחב הכינרת וחופיה.
התוכנית אשר קודמה במשך כ־12 שנים, מאז הקמתו של איגוד ערים כינרת, נערכה בהמשך להחלטת המועצה הארצית לתכנון ובנייה מיום 7.7.2009, אשר מצאה צורך בעדכון תוכנית המתאר הקיימת לחופי הכינרת, תמ"א 13 שאושרה ב-1981; וזאת לאור הזמן שחלף מאז אישורה, השינויים במדיניות החופים ובמצבם ובמטרה לסייע לאיגוד ערים כינרת לפעול ולטפל בחופי הכינרת, כמתחייב מחוק הקמת האיגוד – "חוק הסדרת הטיפול בחופי הכינרת".
בהחלטתה קבעה המועצה הארצית, כי התוכנית תוכן במקביל, בשני חלקים. החלק הראשון, הסתיים עם כניסתה לתוקף של תוכנית תמ"א 13/13/א' – תוכנית המתאר המפורטת ל־15 החופים אשר מנוהלים על ידי איגוד ערים כינרת. חלק זה, עסק במתן המענה הדחוף לתכנון ולפיתוח של חופי האיגוד.
החלק השני – תמ"א 13/13 כוללת, עוסק במרחב הכינרת וחופיה בראייה רחבה. מטרתה של תוכנית זו היא לאפשר את מיצוי הפוטנציאל התיירותי הגלום במרחב הכינרת וחופיה, לאפשר את שימוש הציבור במרחב החופים תוך שמירה וטיפוח השטחים הפתוחים, לשמר את הכינרת כמאגר המים של מדינת ישראל לרבות תפקידיו הנמליים, לפתח ולשמר ערכי טבע ונוף, אתרי דת, מורשת והתיישבות, וכל זאת על בסיס עקרונות של תוכניות מתאר תקפות שונות ועקרונות תכנון בר־קיימא.
התוכנית משילה מעצמה שטחים גדולים שהיו כלולים בתוכנית תמ"א 13 הישנה ומתייחסת לשטח מצומצם יותר, שבזיקה ישירה לכינרת.
התוכנית קובעת אופן הגדרה חדשני לקווי חוף, ומסווגת אותם בכינרת לארבעה סוגים: קו חוף טבעי/שמור, קו חוף פנאי ונופש, קו חוף בחזית־ים כפרית וקו חוף בחזית־ים עירונית. הבנייה והפיתוח בעורף היבשתי של כל קו חוף וגוף המים הגובל בו, נקבעו בהתאמה לפי הסיווגים.
התוכנית קובעת הוראות בתחום אגם הכינרת, באזורים "מוטי תרבות ומורשת" המזוהים כבעלי חשיבות ארצית ועולמית, באזורים "מוטי נופש חופי", באזור "מוטה פיתוח" צמח ובאזורים המוגדרים כ"נוף כינרת".
התוכנית כוללת, בין היתר, מסמך מנחה לשייט, מתוך ההבנה כי פעילות השייט בכינרת משפיעה על איכות המים והמערכות האקולוגיות שבתחומה, על בטיחות הנופשים והמתרחצים כמובן, ומהווה אמצעי לפעילות פנאי, נופש ודייג. מסמך השייט כולל סוגים שונים של פעילות שייט וקובע את מיקומם של המתקנים, תנאי ההפעלה והפעולות שיש לנקוט בנושאי בטיחות ואיכות מים.
בהיבט התחבורתי, גובשה תפיסה המייצרת מיתון תנועה סביב הכינרת באמצעות הגדרת דרכי סובב כינרת כדרכים נופיות, המשרתות את החופים, מוקדי העניין והיישובים סביב האגם, תוך הסדרת מעגלי תנועה וצמתים בהיררכיה מקומית, עם מתן אפשרות לעצירה בתצפיות ובמוקדי חניה, כבסיס יציאה לטיולים במרחב. התוכנית אף משלבת אפשרות לתחנות רכבת (עבור קו בית שאן-צמח-חמת גדר וקו עכו-כרמיאל-קריית שמונה).
המועצה הארצית ואיגוד ערים כינרת ברכו על התוכנית אשר תיתן בידי האיגוד והרשויות את הכלים התכנוניים לטיפול במרחב שלא היה כלול בתוכנית תמ"א 13/13/א; כלים אשר יאפשרו טיפול באותה "ראייה כוללת ואחידה" אשר מוגדרת במטרות האיגוד עפ"י "חוק הסדרת הטיפול בחופי הכינרת"; כלים אשר יבואו לידי ביטוי, בין היתר, ככל שייתווספו חופים נוספים לאחריותו ותחומו של האיגוד.